Съкровището е отрито в пазарния ден на Мездра - четвъртък, на 31 август, в северозападната част на имота, който е собственост на сестрите Нели и Петя Кръстеви. Когато дървото било изкоренено, под коренището му се показал капака на керамичен съд. При опита си да извади с кирка гърнето един от участниците в разчистването счупил неволно съда и от него се изсипали купчина старинни монети. Собствениците на имота прибрали находката и парчетата от керамичния съд, като дори раздали на събралите се кибици по няколко монети за късмет.

Пет дни по-късно, на 5 септември, в Регионалния исторически музей във Враца са предадени 184 монети от колективната находка, както и фрагменти от керамичния съд. в който са открити. Експертите в музея установили, че това са римски сребърни денари и антониниани, за които се предполага, че датират от първите векове след Христа.

Монетите са с различен номинал и съдържание на сребро. Те са силно окислени, покрити с патина и захабени от употреба и под въздействие на времето. Предстои да бъдат почистени, едва след което ще може да се определи точната им датировка и тяхната нумизматична стойност.

В момента инспектори от Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство” към Министерството на културата проверяват дали са предадени всички монети и керамични фрагменти. Има данни, че след намирането на съкровището неизвестни засега лица са копали на мястото, където е открито имането. Впоследствие материалите от проверката ще бъдат предадени на полицията за доразследване на случая.

В тази връзка директорът на Регионалния исторически музей Георги Ганецовски призова чрез MediaNews лицата, които са придобили незаконно част от монетите от колективната находка, да ги предадат доброволно в РИМ - Враца, защото в противен случай рискуват да попаднат под ударите на закона.