След Коледните заговезни, от 15 ноември до 24 декември включително, започват Рождественски пости или така наречените Коледни пости. Това са последните многодневни пости за годината. Случва се датата да се измести, ако Коледни заговезни се падат в дни на строг пост - сряда и петък.

Личните причини за постене на хората са различни. Едни искат да спазят християнския смисъл на постите, за други пък те са удобна причина да се пречистят от натрупаните токсини. Така или иначе, особено от днешна гледна точка, усилието за физическо и духовно пречистване е истинско изпитание на духа, което ако преминеш, със сигурност ще изпиташ хармония със себе си.

По време на Коледните пости има дни със строги пости, когато е позволено само растителна храна и олио (за предпочитане зехтин). Млечните продукти не са разрешени, а рибата и морските продукти се консумират в някои от дните.

Организмът има нужда от белтъчини, така че изключвайки месото и млечните продукти, е нужно да ги заместим с такива от друг произход. Това са ястия с боб, леща, ориз (особено кафяв), булгур (пшеница), нахут, гъби, всякакъв вид кълнове, соеви продукти - тофу, мляко, соева кайма и пшницели, растителен кашкавал и сирене, сушени плодове, кълнове и пълнозърнести продукти. Добавете също ядки и семена в менюто си - фъстъци, орехи, лешници, бадеми, сусам, тиквено и слънчогледово семе и други

По време на постите е нужно да се ядат и повече плодове и зеленчуци, които да донесат на организма ценни витамини и минерали - ябълки, круши, тикви, портокали.

Времето на коледните пости е сезонът на картофите, зелето, цвеклото, карфиола, броколите, морковите, спанака, праза, тиквата, все още има патладжани. Освен тях това може да се яде и грах, бамя, брюкселско зеле, царевица, боб.

Почти всички видове макаронени изделия са подходящи за пости. Все пак обърнете внимание на етикета, дали не е отбелязано наличието на яйца или други животински продукти.

Зехтинът както знаете има свойствата да изчиства организма от натрупаните мазнини, така, че използването му ще спомогне още повече за прочистването на организма от токсините.

Както стана ясно има дни, в които е позволено да се яде риба (на Никулден даже задължително). Това важи само за миряните - служителите на манастири и църкви, които спазват строг пост. Ето и някои от рибите, които са с най-високо съдържание на белтъчни: риба тон, херинга, лефер, паламуд, скумрия, сардина, хек, сафрид, бяла риба, пъстърва. Не забравяйте и разнообразието от безгръбначни мекотели, който в дните, когато не се спазва строг пост са разрешени: октоподи, калмари, рапани и миди.

От постите са освободени малки деца, бременни, болни и стари хора. Венчавките са забранени от днес до Въведение Богородично и от Игнажден до Богоявление.


Източник:hera.bg