Изявите, свързани с празника на Монтана - Деня на Свети Дух (20 юни), започват от днес, съобщи Darik News.bg. "Един град между древността и настоящето" е наслова на научна конференция. Участниците в нея ще проследят развитието на Монтана от основаването му като римски град до днес. Научен ръководител на конференцията е проф. д-р на и. н. Александър Костов. Форумът се провежда в Младежкия дом. Привечер на площад "Жеравица" ще има рок концерт с участието на бившия вокалист на Rainbow и Deep Purple Джо Лин Търнър, група Еридан и млади таланти от Монтана.

Утре от 10.00 часа ще бъде открита Алея на изкуствата и занаятите и фестивал на традиционните местни занаяти и ястия "Бабина душица".

Четири прояви има в неделния ден. Предиобед ще бъдат проведени открит турнир по конен спорт и международна киноложка изложба. Курбан за празника насред града ще даде Регионалната занаятчийска камара. Вечерта започва XI Международен фолклорен фестивал, превърнал се в традиционна съпътстваща изява на празника. За участие в него пристигат групи от Албания, Англия, Армения, Гърция и Русия. Фестивалът ще продължи четири дни - до 22 юни.

В понеделник Денят на Свети Дух ще започне с празнична литургия в храма "Св. св. Кирил и Методий". Оттам с литийно шествие множеството ще се отправи към центъра за тържествен водосвет. От 11.30 часа е тържественото заседание на Общинския съвет, на което ще бъде обявен тазгодишният носител на почетния знак на Монтана.

Вечерта ще има концерт на танцувална работилница "Етнос", танцовите ансамбли "Младост" "Пъстрина" и "Северняци", фолклорните формации "Огоста" и "Ситница" и духов оркестър "Vivo-Монтана". От 21.00 часа на пл. "Жеравица" за хората на Монтана ще пее Поли Генова. По традиция празникът ще завърши със заря.

Източник: DarikNews.bg