Фолклорни формации от България, Гърция, Полша, Румъния, Украйна, Унгария и Холандия ще участват в тазгодишното издание Международния фолклорен фестивал "Монтана 2019". Всички гостуващи групи ще танцуват на откриването на събитието, което е в навечерието на Празника на Монтана - Свети Дух. Церемонията ще започне на 16 юни (неделя) от 19:30 часа на откритата сцена на площад "Жеравица". При дъждовно време фолклорният спектакъл ще е в Драматичния театър.

На самия празник - 17 юни (понеделник), танцовите състави ще участват в литийно шествие от новопостроения православен храм "Свети Дух" до централния градски площад. Непосредствено след тържествения водосвет, който ще бъде отслужен от високопоставени архиереи на Българската православна църква, те ще представят най-силните танци от репертоара си по време на концерт, който с начален час 11:30.

По традиция на Свети Дух е българската вечер от програмата на Международния фолклорен фестивал "Монтана 2019". След 19:00 часа на сцената ще се надпяват и надиграват всички фолклорни състави от града домакин - „Младост”, „Огоста”, „Пъстрина”, „Пъстренец Jr.”, „Северняци” и „Ситница”.

Концертите на формациите от чужбина и партньорските им групи от града домакин ще се провеждат вечер от 19 ч. Във вторник (18 юни) ще се изяви ПТА „Пъстрина” и приятелските му групи от Амфилохия – Гърция, и Кечкемет – Унгария. Наситен на ритми и багри ще е концертът в сряда (19 юни), на който ще бъде представен български, полски, украински, румънски и холандски фолклор. Фолклорен танцов състав „Ситница” ще открие програмата с гостите си от „Дабровица” – Полша. След тях ще се развихрят украинските деца от ансамбъл „Дружба” и „Северняци” от ОДК „Ние, врабчетата”. На финала те ще отстъпят сцената на ансамбъл „Младост”, техните стари приятели от състава за народни песни и танци „Падуреанка” от Румъния и новите им познати от група „Онс-Борехуд” - Холандия.

Част от българските групи ще върнат творческата визита на гостите на фестивала. Още това лято „Младост” заминава на фестивал в гр. Дева, а „Пъстрина” – на турне в Гърция. „Северняци”, които вчера се завърнаха от Словакия, вече са поканили за следващото издание на Международния фолклорен фестивал – Монтана, група от Кежмарок.