Свети Дух винаги е в понеделник след Петдесетница. На този ден хората от Кутловица, а след това и от Фердинанд празнуват събора си. Така и понеделник се превръща в пазарния ден. Тук през 20-те години на миналия век е най-оживената търговия с добитък.

Стоян Марков описва града като пазарен център на цялата околия: "След Освобождението пазарът във Фердинанд по покупко-продажбата на добитък, по сключени сделки и по броя на посетителите, заема първото място”. Според историците, за първи път Свети Дух е отбелязан като празник на града, който вече е във възход, през 1925 г. По онова време е сключен заем за строеж на модерно покрито тържище за добитък. То е изградено в днешния център, разположен на площ от около 20 декара с "хубава ограда, железни врати и парапети". Привлича търговци не само от страната, но и от Гърция, Турция, Египет и Палестина.

"В Бяла Слатина, Плевен и другаде в Северна България стават хубави пазари на добитък, но както по броя, така и по качеството му, те отстъпват на фердинандския. Фердинандският пазар по броя на продаден добитък заема първо място в Царството", посочва Стоян Марков. През 1939 г. годишният му е 2 милиона лева, а посетителите му са между 50 и 60 хиляди души.

“Всяка година на Свети Дух във Фердинанд става събор. Тъй като той съвпада винаги с пазарния ден, няма почти никаква разлика между него и един пазарен ден”, изтъква в книгата си той.

През 1926 г. е учреден петдневен ежегоден панаир за едър и дребен добитък, индустриални изделия и земеделски култури. През 1928 г. градът е електрифициран. След 1934 г. става областен център. Тогава вече тук има частна клиника и градска амбулатория. Открити са Втора концесионна аптека и Здравна съвещателна станция.

След 9 септември Свети Дух е анулиран като празник. През 1945 г. с декрет на правителството на Отечествения фронт Фердинанд става Михайловград в чест на загиналия година по-рано комунист и партизанин Христо Михайлов. През февруари 1992 г. Общинският съвет гласува, празникът на града да е денят на Свети Дух. Предложението е на съветника Любомир Мечков и е подкрепено от тогавашния Видински владика Дометиан.

И ако в началото на 90-те години празникът не бе особено тачен и пищен, то днес го чакаме с нетърпение. Богата е програмата, посветена на Свети Дух. Тя "прелива" от изяви. Наред с превърналите се вече в традиция като алея на занаятите, киноложка изложба, турнир по конен спорт, фестивала "Бабина душица", са предвидени редица други изяви.

В петък е научната среща “Развитието на Монтана и Северозападна България в научните изследвания”, организирана от общината и Регионалния академичен център. Неделя на Петдесетница е посветена на танците. От 18,30 ч. е концертът на танцьорите от формациите “Астра”, Dance Machine , “Дъга”, “Финес” и “Грация денс”. Час по-късно е откриването на тринадесетия международен фолклорен фестивал “Монтана’ 2019” с участието на състави от Гърция, Полша, Румъния, Украйна, Унгария, Холандия.

В понеделник утринното богослужение е в храма "Свети Дух". Освещаването на новата църква ще започне в 8:00 часа. Божествената Света литургия е насрочена час по-късно. От “Свети Дух” в 10,30 ч. тръгва тази година литийното шествие. Тържественият водосвет е от 11:00 часа на площад "Жеравица".

В деня на Светия Дух всеки би намерил нещо за себе си сред многобройните съпътстващи изяви хепънинг на художниците в зала “Кутловица”, шахматни демонстрации на алеята “Яворов”, концерти на талантливите ни деца и техните гости. Пред жителите и гостите на родния град глас ще извиси младото дарование Йоана, след нея ще забият рок-динозаврите от БТР. Пищна заря ще озари небето на Монтана в 22:00 часа.

Източник: mont-press.com