"Откриването на Ботеви дни ще се състои на 27 май, в 10:00 часа на пл. "Христо Ботев". От там ще изпратим походниците в 76 Национален туристически поход "По пътя на Ботевата чета". Този ден ще бъде доста наситен, защото вечерта, от 19:30 часа, ще има концерт на "Фондацията", като този път мястото на концертите ще бъде на площада. Още по-нтересно ще бъде събитието, което ще бъде след концерта - от 21:30, това е едно от най-атрактивните събития, дрон-шоу, в което 200 дрона с различни цветове ще бъдат над небето на площада и те ще представят картини и символи, които са свързани с Враца и с Ботевите дни. Дрон-шоуто за пръв път ще се прави и се надявам наистина да бъде уникално преживяване, защото това е иновативно събитие. Често е описвано като съвременен аналог на зарята.", обясни Радосвета Крумова, главен експерт "Култура" в общинската администрация.

Повече от 10 са и новите събития, включени към основните в програмата. Едно от интересните събития е за най-малките - това е поход за децата от детските градини. Нарича се "Със стихове и песни по Ботевата алея - по стъпките на Ботев". По Ботевата алея, частта, която е в близост до Враца, близо 500 малки деца ще преминат около 3 километра от Ботевия път.

На 1 юни от 19:30 часа е и тържественият концерт, посветен на 148-та годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета в Драматично-кукления театър. От 21:00 часа е и митинг-зарята.

Може би едно от най-обединяващите българите събития, в частност младите хора, децата, е походът "По стъпките на Ботевата чета". За 76 път хиляди хора ще преминат по пътя от Козлодуй до Околчица, а тази година броят на желаещите е значително по-голям от миналата, това обясни за Радио ВИДИН Лъчезар Лазаров, административен секретар към Българския туристически съюз:

"Към днешна дата е приключил срокът за записване на ученическите групи, като до момента са записани 1500 деца. Още две групи са дали заявка, така че ще минем 1500 ученика. Що се отнася до възрастните - има записани 250 участника, но както добре знаете, записването продължава. Цялостно за похода очакваме над 2000 участницш. Миналата година бяха около 1600. В тазгодишният поход ще бъдат с около 500 човека повече. Това се дължи освен на желанието на туристическите дружества и на училищата, на нашата кампания, има и доста училища от София, в предишните години това го нямаше. Ние ходихме, разговаряхме с директори, учители и ги убеждавахме, че това е една патриотична инициатива и тяхното място е на похода."

На 2 юни е всенародното поклонение на връх Околчица, където ще има молебен и възпоменателен митинг.