Проверката е предизвикана след сигнал от неправителствена организация. С нея се цели да се установи дали тези фирми евентуално са извършили действия в противоречие с добросъвестната търговска практика, които увреждат или могат да увредят интересите на конкурентите в сектора.

В сигнала си до антимонополното ведомство Конфедерацията за защита от дискриминация твърди, че след направена проверка от Българската агенция по безопасност на храните се установява, че производители на кисело мляко разпространяват на пазара "българско кисело мляко" с означение "БДС", но в полипропиленови, а не в полистиренови кофички, както изисква стандартът за производство.

От Конфедерацията посочват, че това подвежда потребителите, а освен това млякото се продава на по-висока цена заради означението, че е по БДС, но в същото време качеството и съставът не съответстват на това. Обяснява се, че опаковката от полипропилен е с по-ниска себестойност отколкото тази от полистирен, включен в БДС.

Антимонополната комисия е пискала информация от Българския институт по стандартизация и от агенцията по храните. Позицията на института е, че производителите на българско кисело мляко по БДС могат да използват само полистиренови кофички. От агенцията по безопасност на храните са предоставили информация и доказателства, според които, през май 2017 г. инспектори са извършили проверки на 31 млекопреработвателни предприятия, произвеждащи българско кисело мляко по БДС като при пет от тях - "ОМК", "Димитър Маджаров-2", "Полидей-2", "Комлектстрой" и "Ел Би Булгарикум", е установено използване на опаковки от полипропилен.

На това основание Комисията преценява, че има основателни съмнения за нарушение на Закона за защита на конкуренцията в частта за забрана на нелоялната конкуренция.

През юни "ОМК" (марка "Верея"), "Димитър Маджаров-2" и "Полидей" (марка "Домлян") поискаха промяна в Българския държавен стандарт (БДС) в частта му за опаковките с искане да се разреши опаковките да са "от материали, предназначени за контакт с храни, съгласно изискванията на европейските и националните нормативни актове", припомня "Капитал".

В момента БДС допуска само три вида опаковки - от стъкло, керамика или полистирен. Според трите дружества това е ограничаващо, а и технологиите са се развили достатъчно, за да не позволяват опаковката да влияе на храната.

Източник: dnevnik.bg