Случаят нашумя през пролетта, когато засегнатите производители обясниха, че искат промяна в стандарта, за да използват разрешения в ЕС полипропилен, който доказано не влияел на качеството на съдържанието.

В жалбата до КЗК се казва, че три производителя подвеждат потребителите, тъй като означават продукта като произведен по БДС,продават го на по-висока цена, но в качество и състав, несъответстващ на заложения стандарт. Освен това себестойността на полимерната опаковка от полипропилен била доказано по-ниска в сравнение със себестойността на опаковка, изработена от заложения в БДС материал полистирен и използвана от останалите производители.


След като се допитала до Българския институт по стандартизация, антимонополната комисия се уверила, че съгласно действащия стандарт БДС 12:2010 по отношение на опаковките от полимерни материали, предназначени за контакт с храни, производителите на българско кисело мляко могат да използват само полистиренови кофички.

Проверката засяга компаниите "Обединена млечна компания" АД, "Димитър Маджаров-2" ЕООД, "Полидей-2" ООД ,"Комлектстрой" ЕООД и държавната "Ел Би Булгарикум", въпреки че сигналът е само срещу първите три.

Източник: dnevnik.bg