Наложените глоби са в размер на 1% от нетните им приходи от продажби. Санкцията от 34 470 лева е за "Рафтис – милк" ЕООД, за "Сирма Приста" АД е 38 440 лв., а за "Чех – Йосиф Новосад" ООД е 331 300 лева. Проверката на комисията е установила, че растителни мазнини има в саламурено сирене "СВА" на фирмата "Чех - Йосиф Новосад", в продукта "Тракия" на "Рафтис" и в Старопланинско краве саламурено сирене на "Сирма".

Санкциите може да се обжалват до 14 дни от уведомяването на компаниите, но комисията постанови фирмите веднага да прекратят нарушението. В проучването по безспорен начин се установило, че всяко от трите дружества предлага на пазара продукт "сирене от краве мляко", в съдържанието на което има немлечни мазнини, като това не е отбелязано върху опаковката на продукта.

Наличието на немлечни мазнини в продукта "сирене" е от съществено значение за неговото определяне въобще като "сирене" или като имитиращ продукт, съдържащ в състава си мляко. Съгласно нормативната уредба,този продукт може да е съставен от други, немлечни мазнини, посочват от антимонополното ведомство. При определяне на санкцията Комисията е взела под внимание тежестта и продължителността на нарушението, ограничения географски обхват, както и икономическото състояние на ответните дружества.

Проверката е започнала след сигнал от страна на Българската национална асоциация активни потребители от юли 2016 г.

Източник: .actualno.com