Деница Николова напомни, че за първи път кандидатстването по програмата се осъществи изцяло по електронен път. "Ние отчитаме това нововъведение като успешна стъпка, която улесни процеса на подготовка и подаване на проектни предложения от кандидатите от двете страни на границата“, коментира заместник-регионалният министър. Интересът към поканата е огромен, като в периода от обявяването й на 22 януари тази година са подадени 235 проекта. "Това е една добра предпоставка за постигане на резултати от реална полза за трансграничния регион“, категорична бе Николова.

По-голямата част от безвъзмездната финансова помощ е за проекти за развитие на туризма и опазването на околната среда. Нови 12,1 млн.евро ще бъдат инвестирани в пограничния регион между България и Сърбия. Средствата ще бъдат разпределени между 41 нови проекта, които бяха одобрени по време на заседанието. Повече от половината средства са за проекти за развитие на туризма и опазване на околната среда, а малко над 3,3 млн. евро са средствата за стимулиране на младежки инициативи в пограничния регион.

Два са одобрените проекти за област Враца по Приоритетна ос 3 „Околна среда“. Първият от тях е на Община Борован и касае инвестиции в преодоляването на риска от наводнения. Вторият проект е на Ловно-рибарско дружество - Враца и цели запазване популацията на различни видове дивеч в трансграничния регион.

Общият бюджет на програмата в програмния период до 2020 г. е 34,1 млн. евро, а стратегическата й цел е да се насърчи балансираното и устойчиво развитие на трансграничния регион между България и Сърбия чрез интелигентен икономически растеж, приспособяване към промените в околната среда и подобряване на културата на обучение.

Допустимият регион обхваща областите Видин, Монтана, Враца, Софийска област, Перник и Кюстендил на територията на Република България и областите Бор, Зайчар, Нишава, Топлица, Пирот, Ябланица и Пчиня на територията на Република Сърбия.

Управляващ орган по Програмата е Дирекция „Управление на териториалното сътрудничество“ в Министерството на регионалното развитие и благоустройството на Република България, а Национален партниращ орган е Министерство на европейската интеграция на Република Сърбия.