Община Вършец е бенефициент и водещ партньор по Проект „Рекреативните и спортни обекти като туристически потенциал за региона”, а партньор от сръбска страна е Спортен център Пирот – град Пирот.

Общата цел на проекта е да допринесе за балансираното устойчиво развитие на трансграничния район Вършец-Пирот не само чрез използване на съществуващия туристически потенциал, но и чрез изграждане на нови туристически обекти, което ще повлияе положително на икономическия растеж на регионално ниво. Проектът се реализира по договор с продължителност 18 месеца.

По проекта на територията на град Вършец са реализирани общо шест рекреативни и спортни обекти, а именно: атракционен „въжен парк”в парковата зона на града, две детски и една фитнес площадка в „Слънчевата градина“, фитнес площадка в парка до СБР „Свети Мина“ и скейтборд площадка до минералната чешма.

На територията на град Пирот е изграден увеселителен „адреналин“ парк с площадки за скейтборд, детска площадка и кътове за отдих.

Проектните дейности включват още:
• Разработване на стратегически план за подобряване предлагането на спортен туризъм в трансграничния регион Вършец-Пирот;
• Организиране на партньорски форум и обмен на опит между участниците по проекта в град Вършец;
• Семинари и изграждане на капацитет в град Пирот;
• Популяризиране на дейностите по проекта и оценка на резултатите;
• Управление на проекта.

Общата стойност на безвъзмездната финансова помощ за двата партньора е 588 460,10 евро, като проектния бюджет на община Вършец възлиза на 287 093,73 евро.