По време на пресконференцията областният управите отбеляза, че през 2017 г. се навършват 10 години от подписването на Споразумението за партньорство за трансгранично сътрудничество между Област Враца и Окръг Долж. "Този период се изпълни със съдържание чрез съвместните инициативи и проекти. Благодаря на колегите от Окръжен съвет - Долж за ефективното партньорство, експертната помощ при изпълнение на проекти и политики и приятелството, което е неоценимо“, заяви Малина Николова.

"На база на общите проблеми пред здравната система в трансграничната зона беше обсъдена идеята за изготвяне на проектно предложение в сферата на здравеопазването, с цел координиране и подкрепа на здравните услуги в Долж и Враца, като за обекти на интервенция са избрани Окръжна клиника за спешни случаи - Крайова и МБАЛ „Св. Иван Рилски“ - Козлодуй. Изготви се проектно предложение, което с Решение №32/ 08.12.2016 г. на Комитета за наблюдение на Програма "Интеррег V-A" беше одобрено за финансиране. В началото на тази година беше подписано Договор между Министерство на регионалното развитие, публичната администрация и европейските фондове на Република Румъния, в качеството на Управляващ органи Окръжен съвет - Долж“, каза още Николова.

Партньори по проекта са Окръжен съвет - Долж, Община Козлодуй, Окръжна клиника за спешни случаи - Крайова и Областна администрация - Враца. "Координацията и сътрудничеството между партньорите е нашето общо предизвикателство. Уверени сме в успеха при управлението и изпълнението на проекта в полза на гражданите и укрепване на нашите приятелски връзки“, подчерта Малина Николова.

В рамките на модернизацията на МБАЛ „Св. Иван Рилски” в Козлодуй ще бъдат обединени две болнични отделения в едно, ще бъдат изградени болнични стаи, две сестрински стаи и два хирургични кабинета. Проектът включва още реконструкция на физиотерапията и изграждане на външен асансьор, както и доставка на медицинско оборудване за отделенията по акушерство и гинекология, хирургия, неврология и анестезиология, лабораторията за медицинска диагностика и Центъра за физическа рехабилитация.

Общата стойност на проекта е 1 483 009,98 евро, а бюджетът за Община Козлодуй - 713 557,04 евро. Срокът за реализирането на проекта е 24 месеца.