Тържеството започна с внасяне знамето на училището и приветствие от директора на школото, Елеонора Дончева. Отец Димитър отслужи тържествен водосвет. Поздрав към ученици и учители поднесоха възпитаници на СУ „Отец Пайсий“, с което училището в затвора има традиционни партньорски взаимоотношения.

Ученици лишени от свобода, но не и от правото си на образование, под ръководството на преподавателката си Камберова представиха рецитал посветен на делото на светите братя Кирил и Методий. В празничната програма участваха ученици от всички клубове по интереси от проекта „Не съм различен“. На сцената в киносалона на затвора оживяха образите на различни литературни герои. Хумористичната сценка „Вечеринка“ развесели публиката, а учениците бяха герои от „Като две капки вода“ с песента“Яница“ и „Здравей, как си приятелю“ на „Тоника“.

СУ "Мито Орозов" предлага придобиване на професионална квалификация и е едно от шестте училища, които функционират в структурата на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" при Министерство на правосъдието. Училището има много добра материална база и екип от преподаватели с висока квалификация. Учителският колектив се състои от 18 висококвалифицирани педагози. Пет от тях са носители на II ПКС, двама притежават IV ПКС и четирима са с V ПКС. В учебната сграда има 3 работилници по дървообработване, стругарство и шлосерство. В училището функционират два съвременно оборудвани компютърни кабинета, библиотека, 20 са просторните класни стаи.

От 2015 година СУ „Мито Орозов” към врачанския затвор е част от голямото семейство на EPALE – национално звено за подкрепа на електронната платформа за учене на възрастни в Европа. Обучението на затворниците е по тяхно желание.Над 100 са лишените от свобода, които тази учебна година продължават своето образование, макар да са зад тежката затворническа порта.