Разговорът протече при изключителен интерес от страна на учениците. Лишените от свобода зададоха много въпроси отнасящи се до бъдещата им реализация, дискутираха възможностите да намерят място на пазара на труда, след като изтърпят наказанията си и излязат на свобода, получили професионално образование в затворническото школо.

Ралотилница в училището на затвора
Ралотилница в училището на затвора

Училището във врачанския затвор е с традиции от половин столетие. Учебният процес в него не се различава от този в останалите учебни заведения. Продължавайки образованието си, лишените от свобода имат възможност да получат трудова квалификация, заплащане, намаляване на продължителността на присъдата, както и подобряване на междуличностните си отношения. Придобиването на грамотност, на нови знания и професионални умения са изключителна възможност, която дава правото на избор на всеки изтърпяващ присъда да промени своя начин на живот и да намери подходяща работна, след като напусне затвора.

класна стая в СУ "Мито Орозов"
класна стая в СУ "Мито Орозов"

За съжаление на дискусията стана ясно, че остават въпроси и проблеми, чието разрешаване е от компетенцията на държавните институции - каза за MediaNews директорът на училището Елеонора Дончева. На срещата с консултанта Николай Цеков всички ученици с присъди се обединиха около мнението, че получаването на професионална квалификация по време на престоя в затвора е шанс, който дава възможност за реализация в личен и в обществен план, за да може човек да живее достойно и да не се връща зад решетките.