Висока оценка получи писателят Мартен Калеев за своята книга "Насрещен бяг". В изказаните мнения се подчертава, че тематичната насоченост на книги като неговата, е обърната към изконните нравствени ценности и формирането на нови ценностни стереотипи.

С майсторски и висок есеистично-публицистичен стил "Насрещен бяг" на Мартен Калеев, освен че е изключително стойностно постижение в българската литература, е и ярка съпротива срещу негативната промяна на цивилизационния генотип и пренареждането на кумирите в условията на бясна комерсиализация.

През изминалите години Мартен Калеев многократно е попадал в полезрението на критиката, която го определя като явление в българската проза и публицистика, продължител на най-добрите традиции на Северозапада и страната. Включван е в многобройни литературни антологии.

Литературният критик Панко Анчев подчертава, че книги като "Насрещен бяг" на Мартен Калеев на такова високо равнище са истински светъл лъч за нерадостната картина на литературата и критиката в страната ни, дават надежди и чертаят друга перспектива.