Случайно или не, Десетото юбилейно издание на конкурса съвпадна и със 100-годишнината от кончината на Иван Вазов. Припомняме, че първото издание на конкурса бе през 2009 г., но три години подред (2017-2019), бе прекъснат по неведоми причини.

Във връзка с това, преди церемонията по награждаването, рецитал по стихове на народния поет изнесоха учениците, победители в Общинския ученически конкурс, организиран от Община Мездра и от Център за подкрепа за личностно развитие. Талантливата Данита Павлова спечели аплодисментите на всички с вълнуващото си изпълнение на стихотворението "Старата икона", с което стана и победител в Общинския конкурс в своята възрастова група.

По традиция културното събитие се проведе пред погледа на емблематичния Вазов герой – слепецът от едноименния разказ, който и до днес поздравява Нова България. Кацнал на стръмната канара над бързите води над Искъра, притиснати сякаш в каменната прегръдка на скалите, величественият монумент за десети път събра изтъкнати майстори на перото. Темата на юбилейното издание бе „Миналото, настоящето и бъдещето на нашата Родина”.

В тазгодишното издание на конкурса, взеха участие 53-ма автори, Творбите бяха оценявани от жури в състав - председател Трендафил Василев - поет, журналист и издател, и членове - акад. Благовеста Касабова, литературен критик, и Светла Дамяновска - и тримата членове на СБП.

Акад. Благовеста Касабова сподели, че за първи път журито е било единодушно в подбора на творбите, както и за самото им класиране. Тя подчерта, че този конкурс вече има своето утвърдено и водещо място за развитието и популяризирането съвременната българска литература. Поради това тази година темата е била прецизирана, което дава възможност както за по-богато жанрово многообразие, така и за много повече участници, които ще се докоснат до това магнетично място.

Носител на първата награда стана известният писател, журналист и публицист, главен редактор на Алманах „Огоста“- Мартен Калеев от Монтана за разказа „Шедьовър и истини за два лева“.

„За първи път участвам в конкурса, най- много затова, че тематиката на конкурса е такава, че в нея не можеш да шикалкавиш. Когато става въпрос за род, родина, за вечните ценности на България, човек трябва да провери себе си доколко ги носи и доколко може до ги изрази в слово. Разказът ми се казва "Шедьовър и истини за 2 лева", като още в самото заглавие е заложена една провокация."- каза Мартен Калеев.

Втора награда бе присъдена на Николай Табаков - писател и управител на Издателска къща „Анубис“, за разказа „Гледа ли?“, който обаче бе възпрепятстван да присъства на награждаването.

Разказът „Луканово либе“ на Василка Цачева - председател на Краеведско дружество „Сребрения“ - Бяла Слатина, заслужи третата награда.

Единодушно журито присъди и една поощрителна награда на Кремена Димитрова от Добрич за разказа „Минало, настояще и бъдеще“.

Наградите бяха връчени от председателя на журито Трендафил Василев и кмета на Община Мездра – Иван Аспарухов. Специален гост на събитието бе председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов.

Освен паричните награди, отличените автори получиха грамоти и най-новите книги на писателя Цветко Стеев.

Припомняме, че в десетте издания на Националния литературен конкурс са взели участие 802-ма автори с общо 875 разказа. Наградените автори са 49, а общият награден фонд от 2009 г. до 2021 г. е 21 800 лв.