По традиция, културното събитие се проведе пред погледа на емблематичния Вазов герой – слепецът от едноименния разказ, който и до днес поздравява Нова България. Кацнал на стръмната канара над бързите води над Искъра, притиснати сякаш в каменната прегръдка на скалите, величественият монумент за дванадесети път събра изтъкнати майстори на перото.

В тазгодишното издание на конкурса взеха участие 53-ма автори. Творбите бяха оценявани от жури в състав: председател -Трендафил Василев - поет, журналист и издател, и членове - акад. Благовеста Касабова, литературен критик, и Светла Дамяновска - Община Мездра, и тримата членове на СБП.

Преди връчването на наградите, за трета година победителите в Общинския ученически конкурс рецитал на творби от Иван Вазов, организиран от Община Мездра и от Центъра за подкрепа за личностно развитие, рецитираха стихове на народния поет.

Носител на първата награда стана Ваня Велева – поет, писател и журналист от Ямбол, за разказа „Христос под шипковия храст“. Ваня Велева благодари за наградата и сподели, че е потомка на български бежанци от Беломорска Тракия, и историята в разказа е била „като трън в душата ѝ“. Победителката бе изненадана с още една награда, връчена от НЧ „Просвета-1925“ за участието ѝ в Литературния конкурс „Георги Тодоров“, организиран ежегодно от Читалището в Мездра. Ваня Велева е член на Съюза на българските писатели от 2019 г. Авторе на кратки разкази, есета и поезия. Има издадени 5 книги.

Втора награда бе присъдена на Людмила Иванова-Андровска от София за разказа „Душата на Мария“. Тя сподели, че за първи път идва тук, в сърцето на Стара планина, но съпругът и е от този регион и доста знае за нашия край. Сега обаче още повече ще го заобича, защото се е докоснала до нещо наистина красиво и величествено.

Творбата „Животът отвисоко“ на Тодор Каракашев от Пазарджик заслужи третата награда.

Специално отличие бе присъдено на Димитър Дънеков от град Брацигово за разказа „Кръстът“. Той каза, че за втори път участва в литературни конкурси, и за втори път творбите му са отличени с награди.

Сред присъстващите бяха инициаторите на конкурса Цветко Стеев и Огнян Петров, който е и домакин на културното събитие.

Отличията бяха връчени от председателя на журито Трендафил Василев и заместник-кмета на Община Мездра – Нели Минева.

Освен паричните награди, отличените автори получиха грамоти, Алманах „Ескус“, илюстрованата книга „Археологически комплекс „Калето“ и още седем забележителни туристически обекта в община Мездра (легенди и факти)“, книгата (сборник с разкази) на писателя Цветко Стеев – „Бикът на Европа “ и плакет „Де е българското“.

В досегашните единайсет издания на Националния литературен конкурс за разказ „Дядо Йоцо гледа“ са журирани общо 934 разказа. Наградените автори са 53-ма, а общият награден фонд от 2009 г. до 2022 г. (вкл.) е 23 800 лв.