Господин генерал,
с цялото ми уважение към това, което сте постигнал във военната йерархия, ще се опитам да насоча прожектора, осветляващ ви към онези които са зад него. Искрено вярвам, че не сте дали съгласието си докато сте още в длъжност, не позволяваща да се кандидатирате да бъде предлагано и подлагано на гласуване в партийните структури на БСП в тяхното допитване. Ако не сте го дали, то тогава на основата на кое сте били номиниран и предложен от лидерите на двете политически формации? Кое ги е накарало, още преди вие да заявите, че ще напуснете поста, те да са сигурни в това?

Вероятно знаете, че номинациите в БСП за вас са много по малко от тези на техните партийни функционери и въпреки това, те са пренебрегнати за да издигнат вас.
Като офицер от българската армия, не бе ли по логично да бъдете издигнат от инициативен комитет и да ви подкрепят партиите, които страдат от липсата на личности за този пост?
В интервю на първият в АБВ и кардинал Рошельо за БСП, твърди, че вие сте без политически опит, а поста който ще заемете, ако бъдете избран, е основно политически. Дали ще се съгласите, той да е онзи който ще ви насочва и учи, тъй като имал богат опит в това?

Господин генерал, същият кардинал, твърди, че сте еднакво отдалечен и еднакво приближен до тях. Това означава ли, че сте така еднакво отдалечен и приближен от електората на БСП? Защото освен тях в България има още много хора, които не членуват в тези две политически формации, ако може да се нарекат така, както и много човеци, които симпатизират на други?
Господин генерал,
кампания, като тази в която въвличат името и честа на неопетнен офицер от армията, струва много, много пари. Дали вие ще приемете да платят сметката, хора с авоари спечелени от ограбването на народа, чийто президент може да бъдете?
Последното към което искам да ви обърна внимание, господин генерал. Тоз дето се би в гърдите, че едва ли не сте негова кандидатура е предал мнозина от най- близките си. Последно, което направи е да предаде и онзи, който му помогна да спечели процента за да влезе в Народното събрание и му даде не малко власт. Тоз който съсипа партията, която го бе издигнала до немечтани даже от него висини и сега чрез вас да се опита да я дозакопае и всичко това в желанието да е единствен в едно от политическите пространства?
Написах това, защото се опасявам, че искат да използват това във вас, което най им липсва. Почтеност и честност!

Нидал Алгафари