Двама доказани професионалисти, заемали позиции на началници в отделението - д-р Радина Антова и д-р Димитър Цолов, излязоха с отворено писмо, в което излагат мотивите и причините за своята оставка.

В писмото се посочват фрапиращи факти, които не само че затрудняват работата на специалистите, но и представляват опасност за пациентите - липсата на всякаква техническа поддръжка и профилактика в отделението, повреда на апарата за рентгенографии,един от най-натовареният в Северозападна България, работещ 24 часа в празнични и делнични дни; натоварен график - над сто и повече часа извънреден труд всеки месец, в среда с йонизиращи лъчения, при годишна норма, според Кодекса на труда, максимумът извънреден труд за една година е 150 часа;работа без охрана и видео наблюдение, гарантиращи сигурността на персонала, мизерни битови условия и др.

Наред с всичко това, издадена е устна заповед, че до второ нареждане пациентите, без значение спешни или не, ще бъдат снимани с подвижни рентгенови установки. Грубо вмешателството в работата на отделение "Образна диагностика" от страна на д-р Емил Младенов, който си позволява да издава заповеди не по каналния ред и дори да отправя откровени устни заплахи, както и да говори от името на управителя на МБАЛ - г-н Любенов.

Най-фрапиращият случай на незачитане достойнството на лекаря е станал преди няколко месеца, когато на всички е връчена "Декларация за поверителност - странен "документ", според който, персоналът на болницата няма право да изнася информация до края на живота си, за редица нередности - забавени заплати, прекомерни дежурства (имаше случай на лекар, принуден да дежури 36ч!) и др.

"Ние, д-р Радина Антова и д-р Димитър Цолов, вече бивши лекари от отделение "Образна диагностика" при МБАЛ "Христо Ботев" - гр. Враца, заемали позиции на началници в същото, взехме нелекото решение да напуснем. Защото ако бяхме останали, щяхме да легитимираме стил на управление, обгърнат в мракобесие. Ръководството на МБАЛ "Христо Ботев" допусна да изгуби двама компетентни специалисти, които до последно влагаха душа и сърце в работата си и работиха при ужасни и абсурдни условия в името на пациентите и колегите си” се заявява в края на писмото.

Пълният текст на отвореното писмо можете да прочетете тук.