Заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков връчи плакет за "Икономически най-ефективна станция“ (с над 100 000 еквивалент жители) на ПСОВ Варна, а зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова награди ПСОВ Кубратово с плакет за „Енергийно най-ефективна станция“.

ПСОВ Благоевград получи плакет за най-иновативна пречиствателна станция, а ПСОВ Сливен - за ресурсно най-ефективна станция (с над 100 000 еквивалент жители).

"Трябва да се подобрява екологичната инфраструктура, защото целта ни е по-високи качество на живот“, отбеляза зам.-министър Красимир Живков. Той посочи, че по Оперативна програма „Околна среда” 2007-2013 г. са финансирани 50 пречиствателни станции - 36 от съоръженията са нови, а 14 реконструирани. През настоящия период се предвижда финансирането на още 18 съоръжения. Живков пожела на всички участници успех в ежедневната им отговорна работа.

"За да бъде една пречиствателна станция „най-добра“, това зависи от усилията на много хора, заяви от своя страна зам.-министър Малина Крумова. Зависи от добри проектантски решения, от доброто изпълнение на строителството, от добрите контролни функции на надзора, който е там, за да гарантира качеството на строителството. Но най-вече зависи от хората, които работят в тези станции. Тези хора са наистина най-важни в експлоатационната част”.

Идеята за конкурса се ражда във връзка с изпълнението на ОП "Околна среда" 2007-2013 г. и 2014-2020 г., финансирани от Европейския съюз. "Желанието ни е от хората, които работят на тези съоръжения, да разберем какво е полезно, разумно и дори красиво в техните ПСОВ, както и какво може да бъде променено“, сподели председателят на БАВ инж. Иван Иванов. "За журито се оказа невъзможно да избере един най-голям победил, затова отличихме всички участници спрямо различни постижения в тяхната станция и дейности“.

Според журито най-приятна работна среда има в ПСОВ Павликени, най-активен е екипът на ПСОВ Силистра, най-натоварената станция (по замърсителен товар) е ПСОВ Поморие, а ресурсно най-ефективна (с под 100 000 еквивалент жители) е ПСОВ Горна Оряховица.

Най-безаварийна е ПСОВ Свищов, а икономически най-ефективна (с под 100 000 еквивалент жители) - ПСОВ Попово. Отличието за най-бързо разрастваща се станция заслужи ПСОВ Меден рудник - Бургас. За най-креативен беше определен екипът на ПСОВ Монтана, а за най-ентусиазиран - този на ПСОВ Русе.