Това каза при представянето на приоритетите в сектор “Здравеопазване”здравният министър. Основните дейности ще се насочат към повишаване на превенцията и профилактичните прегледи. Предвижда се също изготвянето на различни програми за преодоляването на ниската здравна грамотност на населението.

Министър Петров подробно разясни програмата на правителството в сектора, като очерта основните насоки:

- мерки за повишаване на компетентността на здравните работници

- мерки за здравно образование сред учениците, висок обхват на задължителните имунизации

- повишен здравен контрол от страна на регионалните здравни инспекции

- нов модел на заплащане на лекарския труд, превенция сред рисковите групи, както и подобряване на лечението на наркозависими.

Предвижда се подобряване на специализацията на лекарите. Паралелно с лекарския съюз ще се работи и за подобряване на системата за акредитация.

Здравният контрол ще бъде повишен, каза още проф. Петров. Той се осъществява от Регионалните здравни инспекции. Заложено в програмата е проект, при който ще бъдат осигурени лаборатории за изследване на водата в размер на 10 милиона лева. Оборудването ще е съвременно и високотехнологично, каза здравният министър.

В областта на лекарствената политика също ще има промени. Предвиждат се реални мерки за ограничаване на паралелния износ, за да няма липса или недостиг на лекарства. Предвижда се и въвеждането на механизъм за осигуряване на лекарства при липсата им на българския пазар, както и усъвършенстване на реимбурсната политика. Ще бъде създаден национален регистър на медицинските изделия, заплащани с обществени средства, посочи министър Петров.

Започва обществен дебат за демонополизацията на НЗОК. Различни работни групи са ангажирани с темите за демонополизацията на обществения фонд, както и с остойностяването на медицинските дейности. Подготвя се нов механизъм за заплащане на медицинските специалисти, каза още министър Петров, но не уточни какъв е той.

Здравният министър Петров засегна и темите за въвеждане на електронното здравеопазване, разработване на единна информационна система, подобряване на достъпа до медицинска помощ, стимулиране на лекарите, работещи в неблагоприятни условия, създаване на интегрирани социални услуги и други.

Източник: novini.bg