"Такъв вариант не се предвижда. Търсим решение, включително имахме среща с кметовете, областните управители, почти ежедневно с директора на болницата. Ръководството на Министерството на здравеопазването решихме да отпуснем средства, но ще трябва да се поеме на "ръчно управление" тази болница, както направихме с Ловеч”, каза министърът.

Той изрази надежда, че ще бъде търсена отговорност за лошото управление на МБАЛ "Христо Ботев" - Враца, но подчерта, че и там и другаде „години наред са се надували едни балони, които започват да се пукат - нали не си представяте, че за четири месеца, откакто е това правителство, са се натрупали 20 млн. лв.?”.

Проф. Петров посочи няколко причини, поради които болниците задлъжняват извън злоупотребите, които в последно време са били намалени: лечебните заведения нямат право да връщат пациенти, а надлимитната дейност не се плаща, не е малък броят на неосигурените, стойността на клиничните пътеки не е променяна от 2006 г. ("Ако средната заплата тогава е била 600 лв., сега е 8-900 лв., но приходът е същият”). Така в крайна сметка не остават пари за нищо.

Като друго от "най-деликатните места" в здравеопазването министърът посочи Спешната помощ: "Системата е претоварена, обслужва страшно много пациенти, страшно много обаждания, включително и такива, които не са от спешен характер. Все още не са кой знае какви заплатите им, средата, апаратурата и транспортните средства - всичко това е зле. Не е достатъчен броят на екипите”.

Проф. Петров изрази надежда, че с подобряване на средата и вдигане на заплатите работата в "Спешна помощ' ще стане по-атрактивна.

Във връзка с починалия между няколко болници мъж в София той сподели, че се е почувствал неприятно от писмото на вдовицата на Спас Добрев. "Много неприятно се почувствах след писмото на Евелина Добрева. То беше изпълнено с много емоция, но това не е единственото такова писмо - жалбите никак не са малко, мъча се да прочета всяка лично. Разговорът с госпожа Добрева беше човешки, почувствах чувство на вина", каза министър Петров и допълни, че е поел пред нея ангажимента за коректна проверка, санкции и мерки с цел това да не се повтори.

Във връзка с уволнения екип на „Пирогов” проф. Петров каза, че като директор на ВМА за подобна ситуация се е разделял със свои подчинени, даже без да е имало официална жалба.

По отношение на бумащината в здравеопазването министърът анонсира, че през първото полугодие на следващата година у нас може да започне да действа здравната карта. Тя ще представлява пластика, чрез която джипита, специалисти и фармацевти ще имат достъп до информация за всеки пациент - например, в аптеката веднага ще става ясно какъв медикамент е изписан. Картата ще е безплатна.

Източник: novinite.bg