На извънредна среща с персонала и ръководството на врачанската болница пристигна и председателят на Управителния съвет на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Венцислав Грозев. Той е категоричен, че подобни тежки проблеми са натиснали всички държавни болници в цялата страна. Обрат в създалата се ситуация може да стане единствено чрез промяна в националния план, което е и целта на БЛС.

"Недостатъчното финансиране е основната причина за лошото състояние на МБАЛ "Христо Ботев”. Над 250 хил. лв. са неизплатените средства от надлимитна дейност. През последните 10 години стойността на клиничните пътеки пък не е променяна.”, заяви д-р Грозев. Той смята, че не е нормално една работеща болница да е в такова тежко състояние. Дали то е резултат от източване на болницата или от лошо управление, компетентните не дават отговор. Пред журналисти преди седмица здравният министър каза, че в Министерството се прави всичко възможно за оздравяване на врачанската болница, но и той самият не беше категоричен в успеха на тези усилия, дори каза, че само Бог знае какво ще се случи.

Специалисти са на мнение, че тежкото финансово състояние, надвиснало над врачанската болница, е от години. Засега обаче никой не може да се ангажира с точен отговор дали в конкретния случай се касае за източване на лечебницата или от зле ръководена болница.Утре / ченвъртък/ от 12.00 ч.на мирен граждански протест, врачани ще изразят своята подкрепа за болницата и лекарите работещи в нея.