Датата е избрана и заради католическия празник, посветен на св. Франциск - покровител на животните и природата.

Въпреки това в отбелязването на този ден се включват и много хора, изповядващи различна религия и с всевъзможни политически убеждения. Онова именно, което ги обединява, е уважението и любовта им към животните; желанието им да изразят благодарност към онова, на което ни учат те.

В много далекоизточни храмове, църкви и синагоги по света се четат благословии. От друга страна организациите за защита на животните използват празника, за да насочат вниманието на хората по света към бедстващото състояние на животинския свят на нашата планета.

Животът е пълен с примери за благородството и всеотдайността на животните. Всички познават трогателната история на Хачико - преданото старо куче, очаквало завръщането на стопанина си цели 7 години след неговата смърт. Стотици автори посвещават творбите си на безрезервната обич, преданост и вярност, на които животните са способни.

Романите, оставили незаличим отпечатък в съзнанието и сърцата на не едно поколение като "Дивото зове”, "Майкъл, братът на Джери”, "Червеното пони”, "Лъвицата Елза", "Кучешко сърце","Серенгети не трябва да загине” са се превърнали в класически послания за хората и до днес.