Датата е избрана и заради католическия празник, посветен на св. Франциск – покровител на животните и природата. Въпреки това, в отбелязването на този ден се включват и много хора, изповядващи различна религия и с всевъзможни политически убеждения. Онова именно, което ги обединява, е уважението и любовта им към животните; желанието им да изразят благодарност към онова, на което ни учат те.

Организациите за защита на животните използват празника, за да насочат вниманието на хората по света към необходимостта за хуманно и отговорно отношение към животните, както и към бедстващото състояние на животинския свят на нашата планета.

За никого не е тайна, че с всяка година измират все повече и повече различни биологични видове. Темповете на изчезването им непрекъснато растат. Печално, но факт. Според статистиката на WWF на всеки 60 минути безвъзвратно изчезват минимум 3 вида животни. За съжаление малко хора осъзнават последиците от безотговорното отношение към дивата природа. Обезпечавайки си комфортно съществуване, човекът се превърна в причина за гибелта на огромен брой представители на фауната.