© МЗХ

„Темата е доста сложна и оттук нататък смятаме да ускорим работата на този Консултативен съвет“, коментира министър Вътев.

Участниците в заседанието обсъдиха предложението при търговете за земя от държавния и общинския поземлен фонд предимство да имат животновъди с отчитане на местоположението на животновъдния обект, производители на плодове и зеленчуци, млади и нови земеделски производители. „Целта е да имат достъп до земеделска земя всички, които искат да се занимават със земеделско производство“, разясни министър Вътев.

Представители на браншови организации подкрепиха предложението за законодателни промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи в посока местни животновъди да получават приоритет при разпределението на пасища.

Абсолютно подкрепяме това, което се прави в името на българските животновъди, заяви председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев. От името на организацията той коментира, че с промяната в Закона за стопанисване и ползване на земеделските земи се цели справедливо разпределяне на пасища. По същия начин се приоритизират български животновъди при наемане на земя от държавния и общинския поземлени фонд. Голяма част от българските животновъди не разполагат с обработваема земя и това ги поставя в остра зависимост от производството на фуражи. Така че това, което се случва в момента, е пример как трябва да се работи, когато коментираш, че някой сектор е приоритет, каза Симеон Караколев.

Аз също поздравявам министерството за Консултативния съвет и неговото второ провеждане, каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов. Той посочи, че поземлените отношения са най-ключовата тема в днешно време. „Всички знаете колко наболели проблеми има в момента, които много време ги бавим в годините назад. Дано чрез този КС ускорим някои законодателни инициативи в ЗСПЗЗ, които, вече не знаем колко време възпрепятстват нормалното стопанисване на земята. Ние приветстваме идеята на министерството да даде приоритет за пасища на животновъдите“, допълни Илия Проданов.

Днес на този Консултативен съвет по поземлени отношения и комасация е много важна темата за двата сектора, които са най-застрашени, които са по-малко от 2% от общата обработваема площ, това са биоживотновъдството и биоземеделието, коментира Благовеста Василева от Българска асоциация биопродукти. Тя изтъкна, че като се дава приоритет на животновъдството и в частност на биоживотновъдството, това ще даде тласък за развитието на този сектор. Без законодателна основа, не може да вървим към никакви проекти, подчерта Благовеста Василева.

Пред медиите министър Вътев обяви, че в изпълнение на меморандума, от 20.09.2023 г., до момента са изплатени общо 200 893 000 лв. Средствата са по държавната помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ - 179 325 404 лв. и по държавна помощ „Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични условия, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия“- 21 568 331 лв.

В заседанието на Консултативния съвет участваше и заместник-министърът на земеделието и храните Георги Тошев.

Източник: mzh.government.bg