© БДЗП

От всички оценени видове птиците в земеделските земи намаляват с най-значими темпове. През 2023 г. са достигнали до – 42% от 2005 г. досега, като тази година се наблюдава спад с допълнителни 5% спрямо предходната. Причините за спада в птичите популации се дължи на продължаващата интензификация на земеделието – разораване на затревени площи, премахване на храсти, интензивното ползване на пестициди и хербициди.

Сред най-значимо намаляващите видове са пъдпъдъкът (-77%), черноглавата овесарка (-76%), сивата овесарка (-67%), обикновената кукувица (-60%), полската чучулига (-52%) и домашното врабче (-52%).

Сред видовете с нарастваща тенденция са фазанът (192 %), гривякът (475 %) и голямото белогушо коприварче (204 %). Със стабилна категория на тенденция са славеят, сойката, свраката, косът и обикновената чинка.

Оценката се базира на 279 места за мониторинг, които обхващат цялата страна и са посетени от стотици доброволци през поне три години в периода на проучването.

Мониторингът на широкоразпространените видове птици е част от националната система за мониторинг на биологичното разнообразие и БДЗП предоставя данните от инициативата на Изпълнителна aгенция по околна среда за включването им в годишния доклад за състоянието на околната среда в България. Индексът на птиците в земеделските земи се предоставя на Министерство на земеделието и храните за оценяване на Програмата за развитие на селските райони.


Източник: БДЗП