Според Председателя на Регионалния център на Софийската стокова борса в Монтана - Борис Ангелов, декар земеделска земя в равнинната най-плодородна част на област Монтана се търгува по 1500-2000 лева, като най-голям интерес от купувачите има в общините Медковец, Якимово, Лом и Бойчиновци.

В полупланинската част на региона цените варират от 600 до 1000 лева, в община Монтана са около 800. В планинската част неатрактивните земи се продават по 100-200 лева. В момента на пазара има и търсене и предлагане, но търговията е в малки обеми, уточни Ангелов.

Част от собствениците на земи предпочитат да ги продадат и за да вземат наведнъж по-голяма сума пари, но други не бързат и отдават земята си под аренда, за да им носи постоянни доходи. Към момента арендаторите в област Монтана плащат от 40 до 100 лева на декар, а на някои места и до 150. В миналото са останали времената, в които рентата се изплащаше в натура – олио, зърно, царевица и т.н., съобщи още Борис Ангелов.

Във Видинско цените продължават да се вдигат, но търсенето на земеделска земя значително превишава предлагането е заявил брокерът на недвижими имоти Юлия Чекерендова. „Цените са високи и хората се надяват, че ще продължават да се вдигат и може би затова не продават“, коментира тя.

Брокерът обясни, че през последната една година няма промени по отношение на тенденциите на пазара на земеделска земя в област Видин. В момента цената на земеделската земя във Видинско е между 2000 и 3500 лв. за декар в зависимост от района, в който е парцелът, от категорията на земята, от размера на парцела.

Най-голямо е търсенето на обработваеми земеделски земи в районите, които са известни с плодородието си – Ново село, Покрайна, Капитановци, Гомотарци, Кошава, посочи Чекерендова. Тя уточни, че там работят и най-едрите арендатори и земеделски производители. Те търсят да закупят допълнително земя, която да обработват и могат да си позволят да платят и по-висока цена.

Пазарът във Врачанско е много свит, предлагането - почти нулево, коментират от бранша. Според тях пазарът е много свит като търсенето надвишава предлагането. Причината за това е повишението на рентите, които се дават на собствениците - от 80 лв. до 120 лв. на дка обработваема земя.

Цената ѝ при покупко-продажба се определя най-вече от това къде се намира и дали се обработва. Варира от 1000 лв. до 3500 лв. на дка.