„Проведени са курсове за обучители в сферата на културата и занаятите, които ще работят с младежите до 28-ми юли в рамките на събитието. Те ще покажат на около 40 младежи, ученици и студенти от града, тънкостите на четири занаята- каменоделство, бижутерство, дървообработване и грънчарство.” Обясни Мая Емилова , координатор по проекта и добави, че летните работилници ще бъдат реализирани огледално в Русе и в град Слатина - Румъния.

Най-шумно днес беше при момчетата опитващи се да каменоделстват. Усърдно работеха младежите решили да измайсторят дървени лъжици. Особено настроение имаше около грънчарското колело. Майстор Куман Жеков сподели задоволството си, че учениците и студентите проявяват изключителен интерес към неговия стародавен, но изчезващ вече занаят.

Грънчарят изрази съжаление, че в България неговите колеги се броят на пръстите на една ръка. Занаятчията обаче не скри надеждата си, че ако само един от младежите, които обучава след време превърне грънчарството в свое хоби, а защо не и в професия, тогава той ще бъде истински щастлив. Докато разговаряхме първият глинен съд беше готов и авторката му, гордо и внимателно го показа на приятелите си. На редичка с нетърпение да завъртят грънчарското колело се бяха подредили десетина участници в работилницата и няколко малчугана прекъснали играта на улицата, заради любопитството си към интересните занимания на по-големите.