Целта на фестивала е да се популяризира културно-историческото и природно наследство на трансграничния регион. По време на неговото провеждането, чрез работилници и в сътрудничество с изложителите и занаятчиите, децата ще се докоснат до магията и ще опознаят културното наследство на Румъния и България, по един забавен и привлекателен начин.

Участници и изложители във фестивала ще бъдат представители на културни и образователни институции, музеи, природни паркове, Дунавската задруга на народните художествени занаяти и занаятчии от Областите Враца и Русе, България и Окръзите Олт и Долж, Румъния.

По време на фестивала посетителите ще получат уникалната възможност да видят и да се насладят на различни работилници и демонстрации на традиционни занаяти и обичаи. Освен това, на занимателните щандове е предвидено провеждането на образователни беседи и игри за най-малките посетители. В рамките на фестивала ще бъдат представени следните занаяти: изработка на народни музикални инструменти, дърворезба, ръчно рисуване на коприна, иконопис, обработка на кожа, изработка на художествени кукли, традиционни тъкани, шевици и бродерии, грънчарство и неолитна керамика.

В събитието ще вземат участие и фотографи, от чиито фотосесии след селекция ще бъде изработен календар и фотоалбум.