По този повод възпитаниците на преподавателките Венета Чобова и Борислава Иванчева представиха драматизация на българската народна приказка „Мързелан и Мързеланка” по текст на Асен Разцветников.

От своя страна кметът прочете на малките читатели любимия си откъс от историята на Мездра. „Преди да опознаем света трябва да знаем с какво ценно богатство разполагаме ние в нашия град, да му се радваме и да го оценим, сподели Събков. Защото има с какво да се похвалим”.


По случай старта на Маратона на четенето кметът на общината подари на децата по един екземпляр от изследването „Мездра - кратък исторически очерк” с негов автограф. В знак на благодарност от Градската библиотека връчиха на Събков почетна грамота за отзивчивостта, подкрепата и личното му участие в каузата за популяризирането на книгите и четенето.

Тазгодишното, 12-то издание на Маратона на четенето, ще продължи до 25 април. Неговата програма включва повече от 10 прояви, в които ще се включат както деца и ученици, така и по-възрастни читатели. Походът на книгите ще бъде закрит официално със станалия вече традиционен Парад на приказните герои. Основната цел на националната кампания е да се стимулира четенето и любовта към книгата.