Акцент в разнообразната програма е образователна игра "Научи за Ботев”, разработена от библиотечните специалисти. Основната цел е да насочи вниманието на учениците към любопитни и малко известни факти, свързани с Христо Ботев. Играта ще е предназначена за ученици от І до VII клас и ще се провежда в дните от 10 до 20 април. Инициативата ще бъде с продължителност 40 минути и ще се провежда след предварително записване на телефон: 0878 236 263 или на място в Регионална библиотека - Враца, ул. "Петропавловска" №43 и нейния филиал в сградата на пълномощничеството в ж. к. „Дъбника”.

На 18 април в Детския отдел на библиотеката ще гостува създателят на първите приказки-игри Никола Райков, автор на „Голямото приключение на малкото таласъмче“, „Още по-голямото приключение на малкото таласъмче“ и „Добросъците“.

Финалната инициатива е провеждането на поредната "Нощ в библиотеката” на 23 април от 18:00 часа. Гост ще бъде популярният български автор Радослав Гизгинджиев. Ще бъдат организирани и различни игри свързани с книгите и четенето. Всички ученици, взели участие в инициативите ще получат едногодишен абонамент за всички отдели и ресурси на библиотеката.