Негово Високопреосвещенство Митрополит Григорий благослови всички в храма. Сетне той и свещениците излязоха да посрещнат на прага на Божия дом светините. Мощите и иконата дойдоха със засилена охрана на кортежа на светогорските монаси и бяха възвестени с камбанен звън.

Заместник-кметът на Враца, Петя Долапчиева, областният управител, Малина Николова и депутатът Красен Кръстев бяха сред официалните лица по посрещането. Добротворното събитие за духовно укрепване на вярващите във Врачанска епархия събра миряните от града и храмът се оказа тесен за желаещите да се поклонят пред двете светини и да се помолят за здраве и благодат за себе си и за своите близки.

Да отправят своите молби към Светеца дойдоха и монахините от Врачешкия манастир. Архиерейска литургия в храма беше отслужена от Врачанския митрополит Григорий. Беше извършен и водосвет за здравето на всички вярващи. Пред църквата се изви опашка от вярващи, които търпеливо изчакаха да изживеят личното си съприкосновение със светините на св. Панталеймон.

Лекар по образование, когато приел християнско кръщение, той получил дара на лечителството и чудотворството, а след мъченическата му смърт по неговото застъпничество стават много изцерения, както от физически, така и от душевни болести и страдания. Вратите на храма “Св. Николай Мирликийски” ще бъдат отворени до късно тази вечер, за да могат всички миряни да се поклонят пред тях. Утре в митрополитската църква отново има литургия, оглавена от врачанския владика, Митрополит Григорий. След нея в двора на врачанската болница ще бъде отслужен водосвет и ще бъде положен основният камък на новостроящ се храм, който ще носи името на св. Пантелеймон.