Замисляли ли сте се някога, защо в книгите и в тетрадките има празни полета встрани, или просто ги приемаме като удобство за по-прегледно писане? Това е вярно, но всъщност празните полета имат много по важна функция.

В много страни учителите използват това пространство, за да вписват бележки или да правят рецензии за работата на учениците. Но, първоначалната причина да се оставя поле обаче е друга, пише AdMe.ru.

В миналото тетрадките и книгите често са ставали жертви на мишки и плъхове, които обичали да гризат хартията. За да не се загуби информацията, тя била изписвана в средата на страницата - така дори гризачите да унищожат крайчето на страницата, написаното ще остане непокътнато.

А знаете ли защо топките за голф имат вдлъбнатини?

Заобиколени сме от хиляди вещи, но дори не подозираме, че много от тях невинаги са изглеждали по познатия ни начин. Знаете ли например, че когато голфът се зародил като спорт, топките били съвършено гладки?

С времето обаче играчите забелязали, че колкото по-стара, и съответно по-охлузена и натъртена е топката, толкова по-добре се получават ударите. Затова спрели да си купуват нови топки и ползвали едни и същи с месеци.

Това намалило потреблението на нови топки итърговците били принудени да пусна на пазара специално "състарени" топки с множество вдлъбнатини.

Научното обяснение обаче е пряко свързано с някои закони на физиката. Така например, при гладка повърхност след удар въздушната струя може да създаде “турбулентен район” в задната част на топката. От своя страна това води до съпротивление, което не би позволило тя да лети на достатъчна дистанция. Най-простото решение на този проблем е било добавянето на вдлъбнати по цялата повърхност.

По този начин се намалява силата на “турбулентността” и се гарантира, че топката може да лети на много по-дълго разстояние. Вдлъбнатите допринасят още за аеродинамиката и ускорението.

Източник: expert.bg