Презентацията откри историкът и досегашен народен представител от Врачанско Красимир Богданов. Той представи Иван Георгиев, който е роден в монтанското село Якимово, завършил е академията на МВР в София и е дългогодишен офицер в РУП град Лом. След пенсионирането си се занимава с обществена дейност. Автор е на шест книги с разкази и краеведски изследвания за населени места от Северозападна България.

Литературен анализ на книгата направи критикът, член на Съюзът на българските писатели и председател на Дружество „Будители“ за област Монтана, Юлий Йорданов. Присъстващите поздрави д-р Тихомир Тодоров, общински председател на ВМРО за община Криводол.

Авторът разказа за перипетиите по написването на „Историята“свързана с изследването на много хроники и архивни документи. Иван Георгиев сподели, че е направил преглед на всички броеве на Държавен вестник от 1887г. до днес, където е намерил много информация за Ракево. Той обясни, че книгата засяга всички периоди от историята на селото, като особен акцент е поставен на тежките години на турското робство. След въпросите от присъстващите, срещата завърши с пожеланието, събития с които България се гордее, да не са само в минало време, а да имат своето продължение и в бъдеще.