Панорамата в кино "Одеон" ще покаже всички филми, създадени по произведения и сценарии на Йордан Радичков. Инициативата отново е на издателство "Нике", което си е поставило за цел да публикува, каталогизира и проучи творчеството на големия български автор. Паралелно в Дом на киното ще бъдат прожектирани документални филми за някои от най-известните фигури на българската култура, включително писателя.

Прожекциите ще се прострат от 20 февруари до 6 март. Тези в "Одеон" ще бъдат безплатни, като ще включат и слабо известни заглавия, включително късометражни филми. Първата прожекция от серията обаче е на 20 февруари в Дома на киното, където ще бъде показан документалният "Черказки хроники" на Димитър Петков. Входът е 5 лева, а на място ще бъде разположена повторно изложбата с фотографии на писателя от пътуването му в Сибир.

Игралните филми по разкази и сценарии на Радичков събират на едно място цвета на българското кино: режисьори като Бинка Желязкова, Крикор Азарян, аниматорът Доньо Донев и актьори от ранга на Георги Парцалев, Григор Вачков, Велко Кънев, Петър Слабаков, Тодор Колев, Руси Чанев, Илка Зафирова, Катя Паскалева. Първата игрална прожекция е в "Одеон" на 20 февруари, където "Горещо пладне" от 1965 г. ще бъде показан редом с анимационния "Опашката" на Доньо Донев от 1963 г.


Източник: dnevnik.bg