"Берковица е единственият град, който най-силно се грижи за паметта на Йордан Радичков", сподели неговият внук, когато през 2018 г. получи годишната награда за изключителен принос към Община Берковица и популяризиране на берковския край. Тази година на празника на града и неговият син Димитър Радичков получи Почетен знак „За граждански принос“ и грамота за 2019 г.

Гордост за града ни е, че ликът на Радичков грейна на новосанирана сграда по повод 89-годишнината от рождението му. Тази година в деня на Българската просвета и култура и на славянската писменост в Берковица отвори врати Културен център "Йордан Радичков", където витае духът на големия писател-земляк и, където ще се съхранява родовата и местна памет.

Така, всички ние - жителите на Община Берковица, ще бъдем достойни последователи на Йордан Радичков, отдавайки своята почит и признателност към него, запознавайки се с творчеството му и утвърждавайки името на Берковица.

"Ето кое му е хубавото на въздуха, който ние всички вдишваме и издишваме с надеждата, че ще живеем, защото е казано, че докато дишаме, трябва да се надяваме! Ако въздухът бе видим, то едва ли някой ще вземе без погнуса дори една глътка от него."

("Ибис", Йордан Радичков)

Тази вечер от 17:00 часа в Културен център "Йордан Радичков" ще е официалното честване на 90-годишнината от рождението на нашия земляк. Гост на събитието ще бъде голямата актриса Мария Статулова. В програмата е предвидена изложба "Приказните герои на Йордан Радичков" - рисунки на децата, посещавали Културен център "Йордан Радичков" и представяне на архивния филмов материал, предоставен от БНТ.