За втора поредна година именно през януари отдаваме почит на богатото литературно наследство на Радичков със серия събития – изложба, театрална постановка и нова книга.

За радост на почитателите на театралното изкуство една от легендарните пиеси на автора ще получи нов живот. На 13 януари "Януари" ще се качи на сцената на Драматичен театър "Иван Димов" - Хасково. Изборът на текста и сцената не е случаен, тъй като през 1989 г. тъкмо там е осъществена една от емблематичните постановки на "Януари". На режисьорското място тогава е Иван Добчев, който преобръща представите за съвременен театър с новаторския си подход и екипът на представлението получава множество награди.

Сега историята за мистериозната шейна с една пушка, един вълк и една шуба в нея получава новия си прочит благодарение на режисьора Дамян Тенев и актьорите Явор Бахаров, Петко Венелинов, Петър Влайков, Димитър Атанасов-Шърата, Емануил Костадинов, Пламен Петков и Димитър Димитров.

Програмата за месеца на Радичков ще продължи с непоказвана досега изложба с негови рисунки. На 27 януари от 19 часа в столичната Галeрия-книжарница "София Прес" ще бъдат представени 18-те илюстрации на автора към книгата му "Хора и свраки", която се появява през 1990 г. - във време на бурни за страната промени. Макар и тихомълком, първата книга за възрастни, която авторът илюстрира сам, остава отпечатък в историята на българската литература и съзнанието на читателите с един цитат, който ще се превърна в най-разпознаваемата фраза на Йордан Радичков: "Човекът представлява едно много дълго изречение, написано с голяма любов и вдъхновение, но пълно с правописни грешки".

Поради една или друга причина това изречение заживява свой самостоятелен живот, откъснато от целия текст, озаглавен "За човека". Цитатът продължава така: "Човешката Библия е съставена от тези именно изречения, писани с патос и пълни с правописни грешки. Тя тъкмо заради това е написана по този дивен начин и затуй се чете от всички с увлечение. Дори безграмотната сврака може да се види как стои върху някой препинателен знак посред безбрежната Библия и като гледа писмената, потъва в дълбок размисъл."

Именно тази безграмотна сврака ще кацне на бюрото на писателя, за да разкаже своите истории, поместени в сборника "Хора и свраки", който излиза отново на българския книжен пазар под марката на издателство "Нике". С историите в книгата Йордан Радичков успява да обрисува съществуването на човека, което бива неизменно съпътствано от живота на свраката и нейните мъдри макар и безграмотни наблюдения. Новото издание е с оригиналните илюстрации на автора. В разказите свраката не само ще се диви на човешката Библия. Тя се оказва очевидец на създаването на света, на падането на Икар, тя прелита през рая и напомня на човека за неговото детство и неговото минало. И не стига това, но бог се обръща към нея за съвет как да създаде човека.

Свраката показва на бог своето гнездо и човекът бива направен от създателя си по този модел: "Наистина стана по мой образ и мое подобие, но като го гледам как е рошав, заприличва ми донякъде в главата на свраче гнездо. Дори аз, неговият сътворител, не зная в бъдеще какво ще се мъти в туй гнездо!"

Сборникът ще бъде представен от Радослав Чичев, a за изложбата ще говори Антон Стайков. Оформлението на книгата е дело на художника София Попйорданова.

Премиерата на постановката "Януари" ще се състои на 13 януари в Хасково, а на 27 януари в София ще бъде представена изложбата с илюстрации, както и книгата "Хора и свраки". Изложбата ще може да бъде разгледана до 4 февруари.

Източник: dnevnik.bg