Според обвинението на прокуратурата и досъдебното производство, Тодоров сключил четири договора за покупко-продажба на земя с подставено лице, представляващи частна държавна собственост, частна общинска собственост и публична общинска собственост. Със същия купувач бил сключен договор за покупка-продажба на земя - частна общинска собственост без решение на Общинския съвет и без търг или конкурс.

Тодоров сключил и договор за покупко-продажба на имоти, представляващи полски път отново със същия купувач. В село Извор е продаден спортен терен, който категорично не е държавна собственост. В село Косово, община Брегово пък, е продаден терен на действаща детска градина, за която има акт за общинска собственост, а впоследствие той е дарен на Община Брегово.

Заключението на съдебно-техническата експертиза е, че общо за четирите договора разликата между договорената цена в размер на 1 995 656 лв. държавата е ощетена със 103 906 лв., представляващи разликата между платената цена по всички сключени договори в размер на 133 523 лв. и пазарната стойност на продадените имоти - частна държавна собственост, на обща стойност 237 429 лв. На Община Димово била нанесена щета в размер на 938 063 лв. Със сумата от 784 791 лв. е ощетена Община Ружинци, със 113 716 лв. - Община Бойница, а Община Брегово с 255 031 лв.

По делото са събрани доказателства за наличието на връзки между подсъдимия Тодоров и роднини на облагодетелстваното лице. Установено е, че през 2007 г. съпругата на бившия директор на ОДЗ - Видин е получила паричен заем в размер на 1 579 500 лв. от дружество, в което съдружниците са свързани с подставеното лице.

Присъдата подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.