В град Бяла Слатина функционира преходно жилище за деца в риск от 15 до 18 години. В него са настанени А. Т. (на 17 години) и двамата братя Р. Б. (на 16 години) и Н. Б. (на 15 години).

Сутринта на 19.06.2019 г. терапевтът, работещ във въпросното жилище, констатирал, че трите момчета се намират в неадекватно състояние със зачервени очи. Веднага бил подаден сигнал на телефон 112. На място пристигнали служители в РУ на МВР в града и екип на спешна медицинска помощ. Децата били откарани в болнично заведение за преглед и лечение.

Впоследствие, по време на проведен с тях разговор, те споделили, че ден по-рано купили „чай“ от възрастен мъж в къщата на „Лимонката“. С цел проверка на направените от тях твърдения, полицейски служители посетили мястото и извършили претърсване на дома на М.М. От там били иззети 39 сгъвки със суха листна маса. Още 2 броя той държал в ръката си и ги изхвърлил в басейн по време на извършваната проверка.

От изготвената в хода на досъдебното производство химическа и оценителна експертиза е видно, че в иззетите сгъвки с растителна маса се констатира наличие на синтетичен канабиноид XLR11, който е сред забранените за приложение в хуманната и ветеринарната медицина, съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. В чист вид той представлява бяла кристалообразна субстанция. Този синтетичен канабиноид принадлежи към голяма група нови психоактивни вещества, разработени като агонисти на канабиноидните рецептори на човешкото тяло с цел да имитират ефектите на тетрахидроканабинола върху него. Наркотичното вещество се продава и употребява в малки разфасовки на суха растителна маса с пушателни качества, която се напръсква с него. Общата стойност на държаната от обвиняемия М. дрога възлиза на 410 лева.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.