Според документите по делото, през месец октомври 2023 г. А. А. З. започнал да уговаря свои познати да гласуват за посочени от него кандидати в изборите за органи на местната власт – кметове и общински съветници, в община Берковица, като им предлагал за това парични средства. След получен сигнал служители на МВР започнали разследване на случая иустановили, че А. А. З. предложил и дал на пет лицаот Берковица по 50 лева на всеки, като им посочвал за гласуване кандидати от различни политически партии.

По случая е било образувано бързо производство, извършено е претърсване и изземване, разпитани са свидетели и са изготвени графологична и видеотехническа експертиза. Пред съда подсъдимият А. А. З. – 64 годишен, жител на Берковица, квартал „Раковица“, безработен, неосъждан, се призна за виновен и заяви, че доброволно подписва споразумение за наказание 5 месеца „Лишаване от свобода“, отложени с 3 години изпитателен срок.

Съдът не наложи на подсъдимия и по-лекото наказание „Глоба“, предвидено в закона заедно с наказанието „Лишаване от свобода“. Определението на Районен съд – Берковица не подлежи на жалба и протест.