В понеделник на 18-ти юли започна делото срещу бившия старши инспектор и началник на група "Социална дейност и възпитателна работа" в затворническо общежитие от открит тип към врачанския затвор, Николай Кюпарски и Георги Борисов - бивш затворник.

Двамата подсъдими са обвинени за получаване на подкуп от 6000 лв., като са извършили престъплението в съучастие помежду си, при условията на продължавано престъпление и чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение. Като шеф на затворническото общежитие Кюпарски имал право да изготвя и внася становища в комисията за промяна на статута на затворниците и дали да бъдат изпращани на работа. Миналата година той взел от близките на двама затворници подкупи, за да ги включи в работна група и така да намали престоя им зад решетките.

На единия от затворниците Кюпарски обещал и предсрочно освобождаване, затова поискал повече пари за услугата. Близките на осъдения от Лом обаче останали недоволни и сигнализирали за действията на затворническия шеф. Кюпарски бе задържан в ареста след акция на ДАНС през ноември миналата година. В хода на разследването е извършено претърсване в служебния му кабинет в затворническото общежитие „Керамична фабрика“ при врачанския затвор. Там са открити и иззети незаконно държани от него боеприпаси. Кюпарски беше с мярка за неотклонение и 4 месеца по-късно бе пуснат с „парична гаранция“ в размер на 1 500 лева. Ако съдът признае Кюпарски за виновен е възможно да бъде осъден от 3 до 10 години затвор и глоба до 20 000 лева по обвинението за подкуп и от 2 до 8 години по обвинението за незаконно притежание на оръжие.

Съдебният процес започна и до сряда, се очаква да бъдат разпитани повече от 20 свидетели и експерти. Председател на наказателният състав по делото е съдия Петя Вълчева. То й бе разпределено след като преди това двама наказателни съдии от Окръжен съд Враца си дадоха отвод.