© БТА

Планирани са 130 професионални паралелки в дуална система на обучение, което е с 23 паралелки повече от миналата година. Има и изцяло нови за областите специалности. Например, за София-град това е "Помощник-възпитател в отглеждането и възпитанието на деца".В област Пловдив ще учат "Програмиране на изкуствен интелект", "Театрален грим и перуки", "Ветеринарен лаборант", "Продавач-консултант“, "Цветарство", "Фотография", "Художествена тъкан".

За Варна нови са специалностите "Сценичен костюм" и "Асистент на лекар по дентална медицина", а за Бургас - "Електрообзавеждане на кораби" и "Осигуряване на продуктова информация". "Социална работа с деца и семейства в риск" е нова специалност в област Враца, "Подпомагане на възрастни" - в Благоевград, "Социална работа с деца и възрастни с увреждания и хронични заболявания" - във Видин, и други.

Предстоящите държавни зрелостни изпити и националното външно оценяване също бяха сред темите, които обсъдиха социалните партньори и екипът на МОН. Над 51 000 са подадените заявления за първия държавен зрелостен изпит по български език и литература, който е на 17 май. Традиционно английският език остава най-предпочитаният предмет за втората задължителна матура по профилиращ предмет (с близо 13 000 заявления).

Стана известно също, че на тази сесия - през май-юни, подалите заявления да се явят на изпит, с който да повишат оценката си от матурата, няма да заплащат такса, защото промяната в постановлението на Министерския съвет не би могла да влезе в сила до провеждането им.

Членовете на Отрасловия съвет одобриха и промени в Наредбата за приобщаващо образование, чрез които ще се осигурят технически средства и софтуери за допълваща и алтернативна комуникация, с което се дава възможност използването им от деца и ученици с двигателни проблеми. С тези изменения ще се даде възможност и да се осигурят при необходимост подпомагащи технически средства и софтуери за обучението на деца и ученици със специфични нарушения на способността за учене - с дислексия, дисграфия и дискалкулия.

Според графика на изпитите през настоящата учебна година, публикуван в сайта на МОН, на 19 юни е изпитът по български език и литература от националното външно оценяване в края на седми клас.

На 21 юни е изпитът по математика от националното външно оценяване в края на седми клас.

Допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика ще състоят от 22 до 29 май. Графикът по предмети от общообразователната и профилираната подготовка е публикуван в сайта на МОН.

На 22 май от 8:30 ч. ще са държавните зрелостни изпити по математика и по география и икономика от общообразователната подготовка. В същия ден от 14:00 ч. ще са матурите по желание от профилираната подготовка - по физика и астрономия, география и икономика, изобразително изкуство, история и цивилизации, руски език и предприемачество.

В последния ден (29 май) от предстоящата изпитна сесия ще са държавните зрелостни изпити по информационни технологии - по общообразователна и профилирана подготовка.


Източник: bnr.bg