На 4 юни най-голямото мездренско село празнува своя Ден на селото, отбелязан за първи път през 1988 г. Датата не е избрана случайно. Тя е свързана с историческите събития от бунтовната пролет на лето 1876-о, когато скромни, но достойни и родолюбиви зверинчани посрещнали оцелелите Ботеви четници, начело с военния командир поручик Никола Войновски. Тук, пред гранитния паметен знак, 148 години след тихия им подвиг, на почетна стража застанаха с факли малките четници от Зверино.

Тържественото възпоминание започна със света литургия в памет на загиналите за свободата на Отечеството, отслужена от енорийския свещеник отец Антон Петков. Кметът на Зверино Стоян Петров поздрави присъстващите и изрази увереност, че за поредна година хората тук помнят и пазят традициите, предавайки ги от поколение на поколение. Той допълни, че в най-скоро време започва ремонта на старата сграда на кметството, в която ще бъдат обособени административна част и медицинска, с оборудвани стоматологичен и лекарски кабинети.

Честването продължи с тематична художествена програма за дългия път към свободата, за подвига и саможертвата на хилядите знайни и незнайни синове на майка България, представена от учениците от СУ ”Св. Климент Охридски” и възпитаниците на ДГ „Звездичка”.

Слово за Ботев поднесе кметът на община Мездра Иван Аспарухов, който поздрави зверинчани и подчерта, че този ден винаги е бил и ще бъде празник за Зверино.

Преди 148 години в нощта на 3 срещу 4 юни, цялото село се притекло да помага кой с каквото може. Това се помни в Зверино и се предава от бащи на синове, за да се пази българското. Да се знае, Балканът винаги е раждал горди и непокорни българи, които в най-страшните години пазели и хранили незнайните, но свои синове, тръгнали „курбан да стават за свободата българска“. За това припомни със своето стихотворение „На Зверино” Христана Пешева.

В знак на почит и признателност, пред гранитния монумент бяха поднесени венци и цветя. С едноминутно мълчание и падане на колене присъстващите сведоха глави пред паметта и безсмъртието на героите.

Впечатляващата възстановка на посрещането на Ботевите четници и преминаването им през реката бе достоен финал на честването, след което небето над Искъра бе озарено от тържесвената заря.

Гости на празника на Зверино бяха депутати, Председателят на ОбС в Мездра, общински съветници, кметове на населени места и множество граждани.