„Тези пациенти, които са настанени в момента на лечение са стабилни. Лошото е, че промяната в състоянието настъпва сравнително бързо. Значително по-млади са пациентите, отколкото бяха ноември и декември, тогава когато отново имаше много заразени. Цялото вътрешно отделение е с COVID легла и половината детско отделение е заделено за COVID. Има доста деца с пневмонии, но само две от тях са с положителен резултат за COVID. Имаме възможност да настаняваме в детското отделение, ако се наложи. Всеки ден изписваме и приемаме нови хора. Намалява възрастта на заразените, но не са с така изразена дихателна недостатъчност, както преди. Болницата разполага с медикамента ремдесивир и се използва за лечението на пациентите, които имат нужда от него“, заяви Съботинова.

На проведената среща стана ясно, че имунизацията в мездренската болница върви добре. Над 70 души се очаква да бъдат ваксинирани в следващите няколко дни. „Зелени коридори“ в момента няма, тъй като желаещите да се ваксинират в общината все още са твърде малко.

„Залени коридори има във Враца и във РЗИ-Враца имат имунизационен кабинет. При нас, тъй като жалещите не са толкова много, проверяваме системата колко пациенти са записани и ги комбинираме на групи, за да се имунизират и да се използват целите дози от ваксините. Над 70 души се очаква да бъдат ваксинирани в следващите няколко дни.“

„Разхвърляната информация, която се появява непрекъснато, без да има някаква причинно следствена връзка значително намали доверието на хората към ваксината на AstraZaneca. Реално погледнато до този момент никъде не е доказано, че ваксината е причина за инциденти“, категорична е тя.

До този момент няма сериозни оплаквания след имунизация, потвърди д-р Съботинова. Сравнително малко са тези с по-силна отпадналост или температура, след първата ваксина.

Тя заяви, че е рано да се каже какви могат да бъдат късните последствия от прекарания COVID. При повечето случаи се засяга сърдечния мускул, затова лекарите насочват преболедувалите към консултация с кардиолог.

„Вече имаме подготовка, поне имаме някаква насока за лечение. В началото не знаехме какво да очакваме. Сега по-спокойно и бързо се ориентираме. Неприятното е това, че продължителността на лечение на усложнени случаи е по-дълга. Проблем е, че повечето хора са много изплашени.“

Управителят на болницата заяви, че имат нужда от персонал - лекари и сестри, тъй като тези, които се разболяват или са с хронични заболявания отсъстват дълго от работа.

„Необходимо е да се промени базата на болницата. Най-после да се вкара телевизия в болницата, защото особено хората, които са в COVID отделението са прекалено изолирани и като в затвор, без никакво забавление и разнообразие.“

„Като педиатър съветвам хората да се ваксинират. Особено първата ваксина, след която към 20-я ден се изработва имунитета и вече дори да се срещнат с инфекцията, няма тежкото протичане на боледуването.“

Телефон за връзка с МБАЛ-Мездра, на който може да се обадите, ако искате да се запишете за имунизация и да заявите определена ваксина: 0886 59 65 77.