Според него е въпрос на време новите технологии да променят начина на гласуване на хората. „Който е против машинното гласуване, той е демоде. Виждаме, че младите хора не искат да гласуват, защото предпочитат в неделния ден да си почиват. Ами тогава да им дадем възможност да гласуват от персоналния си компютър, от мобилния си телефон, за да чуем и техния глас“, допълни Хайтов.

Според него проблемът с липсващите машини за гласуване е създаден от ЦИК и бившето правителство. „От няколко месеца се знае, че ще има избори. Редно беше администрацията на ЦИК, която получава заплати целогодишно, да напише писмо, с което да иска от правителството средства за купуването на машини. Иначе тези чиновници за какво получават заплати?“, попита още Хайтов.

Той припомни подобен казус – в навечерието на местните избори през 2016 г., когато печатницата на БНБ отказва да печати изборните книжа поради невъзможността да реагира между първия и втория тур. „Тогава ние, депутатите, направихме необходимото и бюлетините бяха отпечатани и на други места, което показва, че държавата може да се справи с всякакви проблеми, когато иска“, допълни Хайтов. Той опроверга опитите вината да се прехвърли върху 43-то Народно събрание. „В този случай вината не е на парламента и на депутатите. Пропускът е на централната избирателна комисия и на бившето правителство, за което се надявам да им бъде потърсена сметка“, допълни Хайтов.