© pixabay.com

Хиляди видове се борят с намаляването на популациите им и нарастващия брой заплахи, според годишния отчет на екологичната организация.

"Международният червен списък понастоящем включва като застрашени повече от 42 100 животински и растителни вида", посочват от организацията.

През 2000 г. най-голямата в света популация от диви северни елени в Таймирския регион в руската Арктика е наброявала 1 милион животни. Днес са останали само една четвърт от тях, съобщава Световният фонд за дивата природа, като посочва климатичните промени и бракониерството като основни причини за намаляването им.

Организацията насочва вниманието и към тежкото положение на императорските пингвини, отбелязвайки, че тази година не е направено нищо за по-добрата защита на вида.

"При сегашните нива на емисиите на парникови газове между 80 и 100 процента от всички известни колонии на императорски пингвини са застрашени от изчезване до 2100 г.", казват от Световния фонд за дивата природа.

Междувременно масовото измиране на риба това лято в река Одер, която тече между Германия и Полша, се оказа пречка за повторното въвеждане на балтийска есетра, тъй като хиляди млади риби загинаха, казват още от фонда.

През август хиляди риби бяха открити мъртви в Одер. Експертите смятат, че причината за масовото им измиране е внезапно повишаване на солеността на водата, довело до масовото размножаване на токсичен вид водорасли (Prymnesium parvum).

Световният фонд за дивата природа посочва и положителни примери за опазване на видовете, включително възстановяващата се популация на тигри в Непал, както и на гърбати китове в Австралия. Животните бяха извадени от списъка на застрашените видове в резултат на значително увеличаване на популацията им. Въпреки това са необходими повече мерки за защита на китовете от заплахи като риболов, трафик на кораби и замърсяване, казват от организацията.