От ляво на дясно: внуците на Радосвета Бояджиева - Анто Бояджиев и Елица Ткачова, кметът на Враца Калин Каменов и диригентът на Симфониета-Враца Христо Павлов
От ляво на дясно: внуците на Радосвета Бояджиева - Анто Бояджиев и Елица Ткачова, кметът на Враца Калин Каменов и диригентът на Симфониета-Враца Христо Павлов © Община Враца

Радосвета Бояджиева е пример за поколения врачани, а благодарение на нея е създаден и един от културните символи на нашия град – Врачанската симфониета, посочи кметът Калин Каменов. „Неслучайно тя е получила и званието „Почетен гражданин на Враца“. Животът на Радосвета Бояджиева, нейният ентусиазъм и желание да работи за родния си град, трябва да бъдат пример за всеки от нас“, каза още кметът на Враца.

Спомени за баба си и информация за подготвяната книга за нея споделиха внуците й Елица Ткачова и Анто Бояджиев. По думите им Радосвета Бояджиева е била много добра приятелка със Стоянка Мутафова и Блага Димитрова, с които са били съученички от Първа девическа гимназия в София.

„Това, което малко се знае и ще излезе в книгата, е че те запазват своето приятелство до последните си дни. Това са три изключителни жени, три върха в своята област“, сподели Елица Ткачова. По думите й Радосвета Бояджиева била мотивирана за написването на мемоарите си от Блага Димитрова. Точно те ще са в основата на книгата, която се подготвя за известната диригентка.

„В мемоарите има неща, които учудват много и литературоведи, историци, дори и нас. Например, че нейният баща Анто Бояджиев е бил един от защитниците на Вапцаров“, сподели още Елица Ткачова. Тя прочете част от мемоарите на Радосвета Бояджиева, отнасящи се за времето, когато се връща във Враца и е започва работа за създаване на оркестър.

Симфониета - Враца ще отбележи двете годишнини с различни изяви, обяви директорът й Христо Павлов. „Като начало ще представим две диригентки, едната - българка, а другата ще дойде отвъд Океана.
Подготвяме изпълнение, свързано с времето на Радосвета Бояджиева и за концерта на 1 юни, с хор „Гена Димитрова“, обяви той. По думите му повече изяви, свързани с двете годишнини, ще има през предстоящия есенно-зимен сезон, който ще е за 50-ия юбилей на симфониетата. Първият концерт ще е в зала „България“.

Радосвета Бояджиева е родена на 10 януари 1923 година във Враца. Баща й е известният адвокат Анто Бояджиев, от когото наследява любовта си към музиката и изкуството. В Музикалната академия учи композиция при Панчо Владигеров. Изпратена е на специализация в Русия, където е аспирант в Московската консерватория, а от 1948 година е асистент-диригент в Московската филхармония. След завръщането си в България, -от 1950 до 1973 г., е диригент на Софийската опера. На 50-годишна възраст, през 1973 година, след 26 години като диригент в Националната опера и балет в София и многобройни турнета по света, Радосвета Бояджиева се завръща във Враца, където създава Врачанска филхармония.

Източник: bta.bg