В навечерието на днешния празник в почит паметта и делото на народните будители Геновева Спасова, Валери Спасов и Христо Пеевски с вълнение приеха специалните грамоти и българския трибагреник, които им бяха връчени от народния представител от коалиция "Обединени патриоти" Красимир Богданов.

Той подчерта, че българският фолклор може да бъде изключителен източник за възпитание в национално самочувствие и патриотизъм. "Днес никой не може да си представи културния живот на Враца без двата творчески колектива”, каза при връчването на призовете областният председател на ВМРО Красимир Богданов и добави, че е чест за града да има такива творчески колективи, прославили Враца и страната ни на фестивали у нас и в чужбина.

Геновева Спасова благодари за високото награда и в кратко, но изключително емоционално слово, даде дума, че тя и нейните колеги ще продължават да възпитават децата и младежите с ценностите на българския фолклор и да го пазят и популяризират с гордост българска.

През годините носители на отличието "Будител на годината" са били Бойчо Димов, диригент на Градския духов оркестър при Читалище "Развитие“, Веско Лазаров, известен писател и общественик, проф. Ангел Кунов, геолог, създател на експозицията „Каменна дъга“ в Регионалния исторически музей, краеведът Калина Тодорова, дългогодишният директор на Младежкия дом Ваня Иванова и Росица Кузманова, ръководител на Мемориален комплекс "Ботев път".

Представителният танцов състав „Хемус“ към читалище „Развитие“ във Враца

Детският танцов състав „Радост“ към Центъра за работа с деца във Враца