© Община Враца

Празничната колона премина през централната пешеходна зона и се насочи към паметника на Св. Софроний Врачански, където се проведе тържеството по повод Деня на народните будители.

“Искам да Ви благодаря, защото в навечерието на 1 ноември, отново сме заедно! Това, което ни провокира да направим шествието е желанието на много от Вас да почитаме българското. Винаги съм вярвал в силата на личния пример. Много от нас се възмущават, че днес най-малките ще бъдат преоблечени в странни костюми. А какво направихме ние, за да им бъде интересно и забавно на всички български празници? Трябва да направим така, че подрастващите да ни посещават у дома, облечени с народни носии или възрожденски костюми. Да ни радват, рецитирайки стихове. Вярвам, че можем да бъдем пример за нашите деца! Това шествие е само началото! Нека не забравяме, че всеки от нас, който пази българското - е будител! От нас зависи в какви хора ще се превърнат децата ни! Бъдете здрави и не забравяйте, че градът ще е такъв, какъвто го направим ние!” - с тези думи Калин Каменов приветства присъстващите на празничното шествие.

В рамките на програмата прозвучаха стихотворения за българските книжовници, а в знак на почит и признателност към делото и живота на родолюбивите просветители, пред паметника на св. Софроний Врачански, бяха поднесени венци и цветя.

На 1 ноември, когато честваме Деня на народните будители, всяко едно училище ще постави цветя пред паметника на своя патрон.